tx-keurmerk

CITAX

Menu
tx-keurmerk

 

HISTORIE CITAX TIEL

 

history 5

 In het jaar 1932 vatten de gebroeders Stoeten uit Enschede het plan op om in Tiel een taxibedrijf te beginnen. De ene broer had de benodigde financiële middelen, de ander zou zich bezighouden met de operationele zaken. In datzelfde jaar presenteerde het automobielconcern Citroën op de “Salon de l’Automobile et du Cycle” in Brussel een nieuw type auto: de Citroën Rosalie Taxi, afgekort de CITAX. 

In maart 1933 werd door de broers en een vertegenwoordiger van Citroën het contract ondertekend voor de aankoop van vier kleine (vierpersoons) en één grote (zespersoons) Citax Rosalies. Het noodlot sloeg echter toe: de vertegenwoordiger waar de broers zaken mee hadden gedaan overleed ten gevolge van het eten van vergiftigde mosselen. Om die reden werd de levering van de auto’s uitgesteld tot september 1933.

history 03

 

 De start van CITAX vond in 1933 plaats tijdens het grote bal masqué van de Tielse voetbalvereniging Theole in het toenmalige “Spaarbankgebouw”. In een rij stonden de taxi’s voor het gebouw te wachten en luid toeterend reden de Citaxjes door de straten van Tiel om de klanten naar huis te brengen. Ook Tiel had nu, in navolging van de grote steden, een echt taxibedrijf (autoverhuurbedrijf met chauffeur).

 

history 01

 

De eerste jaren waren erg succesvol. Echter, in de jaren dertig ging het slechter met de economie, zowel in Nederland als de rest van de wereld, en de gebroeders Stoeten verkochten het bedrijf in 1936 aan de heer de Jeeger. Deze stationschef uit Tiel, kocht het bedrijf voor zijn zoon. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de taxi’s gevorderd en was er dus geen werk meer.

 

Na de oorlog werd weer met frisse moed begonnen om het bedrijf op te bouwen. Er werden auto’s aangeschaft, een schuur gehuurd en chauffeurs in dienst genomen. In 1973 werd CITAX omgezet in een firma door de toetreding van de heer G.W. van Kuik, die het bedrijf in 1975 samen met zijn vrouw overnam. De officiële naam werd CITAX-TIEL V.O.F. Het bedrijf breidde langzaam maar zeker uit. Naast straat-taxi vervoer werd er veel gereden voor ziekenfondsen (CITAX werd hoofdvervoerder van ziekenfonds Rijnstreek). Ook werd, in opdracht van diverse gemeenten, veel leerlingenvervoer verzorgd naar diverse scholen voor bijzonder onderwijs. In 1979 werd ook een oldtimer, een echte A Ford uit 1930, aangeschaft voor het in stijl vervoeren van bruidsparen.